SİGARASIZ YAŞAMAK




 Belkide her sigara yakışınızda içinizden "nerden alıştım bu lanet şeye" diye söyleniyor olabilirsiniz, ama vücudunuzu ve beyninizi harap etmeyede bir yandan devam edersiniz.
 Aslında yapacağınız şey çok basit ,cebinizdeki sigara paketini ve çakmağınızı büyük bir cesaretle çöpe fırlatıp atmaktır, bununla beraber sigara içme düşüncesinide tabiki. Bunu yapmanın kolay olmadığını 21 yıl sigara içmiş biri olarak biliyorum ama ben aynen böyle yaptım.Şimdi şu anda düşünüyorumda bırakışımın üzerinden 9 yılda neler kazandım diye kısaca bir sayayım,

Birincisi kesinlikle sağlığımla ilgili son 6 veya 7 senedir hemen hemen hiç hasta olmadım, eskiden başım, ciğerlerim ve boynum çok ağrırdı şimdi bu ağrılardan eser yok artık, yaşım ilerlemesine rağmen yürürken kesinlikle tıkanmıyorum
İkincisi ekonomik, günde birbuçuk paket tüketiyordum yani aylık 1,5*30=45 paket yılda ise 45*12=540 paket bazan içki ile bu tüketimi biraz daha artırdığımı düşünerek yıllık 550 paket diyelim ve bugünün parasal değerine göre 550*6=3300 TL eder 9 yılda ise tasarruf ettiğim rakam ise 29700 TL etmektedir,yani ortalama bir sıfır araba parası.Bunlara sigaradan dolayı oluşan hastalıklarınız için tedavi masrafları ve  iş gücü kayıplarınıda eklerseniz belkide bir ev parasıdır.Evde sizden başka sigara içenlerde varsa artık gerisini oturun siz düşünün...EVET sizce hayatınızı mahvetmeye değermi? Bir an önce Kararınızı verin...

SİGARA İLE İLGİLİ İLGİNÇ İSTATİSTİKLER

Sigara içen erkeklerin hayatından 13.2 yıl kadınların ise 14.5 yıl gidiyor
Pasif içicilerde en az içenler kadar damar sertliğine yakalanıyor
Sigara tiryakilerinin % 40 ı emekliliğini dahi göremiyor
Dünyada en fazla sigara tüketen 3 ülke ABD,İngiltere ve Türkiye'dir
Sigaranın ucundaki közün sıcaklığı 700 dereceye çıkmaktadır
Dünyada sigaradan ölenlerin sayısı trafikte veya kazayla ölenlerden çok fazladır


SİGARAYI BIRAKMANIN 7 YOLU


Yalancı Nikotin Terapisi

Sigaradan uzak kalmak için bugüne kadar bulunmuş en etkili farmakolojik yöntemlerden biri. Piyasada bulunan nikotin bantları ve çikletler değişik dozlarda alınıyor. Temel prensip, nikotine alışmış olan organizmanın bağımlı olduğu etkin maddeyi alternatif kaynaklardan sağlamak, böylelikle sigarayı bırakırken yaşanacak sancıları hafifletmek. Başarı oranı; %8-16.

Davranış Terapisi

Bilimsel açıdan en çok denenmiş yöntem. Sigaraya karşı geliştirilen ilaçlarla birlikte uygulanabiliyor. Buradaki amaç, tiryakinin baştan çıkmasını kontrol altında tutmak. Özellikle grup terapileri çok yararlı. Tiryakiler alternatif meşguliyetlerle motive ediliyor. Her geçen gün içilen sigara miktarı biraz daha azaltılıyor ve 4-6 hafta sonunda tamamen bırakılıyor. Ardından 4-6 haftalık bir seans daha başlıyor. Başarı oranı; bir yıl sonra %40-60.

Antinikotin Hapı

Reçeteyle verilen ilk ve tek ilaç, Zyban. Beyindeki bağımlılık merkezinde uyanan isteği bastırıyor. İlk üç gün birer tablet alınıyor, sonra dozaj günde iki tablete çıkarılıyor, sigara tüketimi azalıyor. Dünya çapında 5 milyon tiryaki bu yöntemi denedi. Bu ilaç şu anda sadece ABD, Kanada ve Hollanda'da piyasada bulunuyor. İlacı deneyenlerin %30.3'ü, bir yılın sonunda sigarayı tamamen bıraktı. Günlük tek tablet bir paket sigara fiyatına maloluyor.

Hipnoz

Uzmanlar, terapi uygularken tiryakiyi transa geçiriyor, bilinçaltına ulaşıyor. Önce sigara içme nedenleri analiz ediliyor. Hipnoz terapistleri, genelde sigarayı kötü duygu uyandıran nesnelerle özdeşleştirerek tedavi uyguluyorlar (örneğin ağızda kül tadı bırakmak gibi), böylece bu olumsuz mesaj, hastanın belleğine yerleşiyor. Bu arada, sigara içmeden yaşamakla ilgili olumlu mesajlar da yerleştiriliyor. Başarı oranı, kontrollü araştırmalara göre %30. Ancak bazı uzmanlar %80 gibi yüksek bir rakam da veriyor.

Allen Carr

Bestseller yazarı Alan Carr, kitaplarında ve verdiği kurslarla sigarayı yavaş yavaş bıraktırıyor. Carr'ın "Easyway-Methode" unu (kolay yol yöntemi) uygulayan tiryaki, kurs sırasında kendi belirlediği bir tarihte sigarayı bırakmaya karar veriyor.

Kurs yöneticisi, sigarayla ilgili bütün mitosları çürütüyor, ancak sigaranın sağlık üzerindeki zararlı etkileri konusunda hiçbir şey söylenmiyor. Tiryaki, sigarayı değersiz bir şey olarak görmeye başladıktan sonra canı içmek de istemiyor. Seminer, altı saat sürüyor. Başarı oranı; personeline Alan Carr kursu veren IBM'in verilerine göre %50.

Bıkkınlık Yöntemi

Tiryakinin artık yeter diyerek, tamamen kendi iradesiyle bir gün içinde sigarayı bırakmasına, uzmanlar "son nokta yöntemi" adını veriyor. Bu kişiler hiç kimsenin yardımı olmadan sigarayı bırakıyor. Ancak dost ve akrabanın yardımı halinde, başarı oranı artıyor; %80'i bulabiliyor.

Akupunktur

Eski Çin öğretisine göre akupunktur uzmanı, kulaktaki bağımlılık noktalarına üç iğne batırıyor. Bu iğneler, bir süre burada kalıyor. Bu işlemden önce terapist, iğnenin küt ucunu kullanarak, en duyarlı bölgelerin genel durumunu tespit ediyor.

Bu yöntem sayesinde tiryakinin sigaraya duyduğu iştah azalıyor. Kimileri iğnelere çok çabuk tepki veriyor, kimilerinde ise hiç işe yaramıyor. Başarı oranı; terapistlere göre %50. Ancak, Amerikan Ulusal Sağlık Kurumu'na göre akupunkturun kesin etkisi henüz ölçülebilmiş değil.

www.sağlikbilgisi.com dan alıntıdır.

BIRAKMAK NEDEN ZOR?

Sigaranın içinde bulunan nikotin bağımlılık yaratan bir maddedir. Nikotinin bağımlılık yaratması aynı  eroin ve kokainin bağımlılık yaratma özelliğine benzer.
Bağımlılık bir kez oluşunca , nikotin alınmazsa gerginlik ve yoksunluk belirtileri yaşanmaya başlar ve bu belirtilerle başa çıkabilmek için kişi sürekli sigara içme gereksinimi duyar. Sigara tiryakilerinin çoğu, sigaranın kendilerini rahatlattığını ve sakinleştirdiğini zanneder, oysa sigaranın sakinleştirici ya da yatıştırıcı bir etkisi yoktur. Sigara içimi sırasında hissedilen olumlu duyguların kaynağı, sigara içilmediğinde duyulan negatif duyguların ortadan kalkmasıdır.
Sigarayı bırakmak oldukça zordur, çünkü sigara günlük standart hayatın bir parçası olur ve yaşamımızdaki bir çok şeye koşullu olarak bağlanır. Öyle ki bunları yaparken bilinçsizce bir sigara yakar, çoğu kez bunu fark bile etmeyiz. Örneğin, çay, kahve ,alkolle yada televizyon izlerken veya yemek sonrası bir sigara yakıveririz. İşte bu rutin hayata alışmış bir beyin bunu kolayca söküp atamaz tıpkı 20 yıldır mevcut olan  işinizi bırakıp başka bir işe dönmek gibi bir şeydir bu.Ama hayatda azimli olduktan sonra başarılamıyacak bir şey yoktur.

Sigarasız bir hayata hazırlanın

 Son zamanlarda hepinizin dikkatini çekmiştir, artık birçok yerde sigara içmek yasaklandı ,sigara içenler için hem içtikleri sigara hemde çalıştıkları ortamlardaki konumları bir eziyet haline geldi, bir bankada veya bir işyerinde yada bir kafede sigara içenler dışarı çıkmak zorundalar, işin kötüsü kışın bu dahada büyük bir eziyet haline dönüşüyor.(Halbuki içmeseler bu sıkıntıyıda çekmezler)
 Birçok işyeri eleman ararken bile sigara içmeyenleri tercih etmektedir.Bazı araba satıcıları ilanlarında hiç sigara içilmemiş ibaresini koyarak aracın değerini artırmaktadır.Artık sigaranın hayatımızdan silinmesi için bu tür adımları atmak sağlıklı bir nesil yetiştirmek açısından zorunlu olmaktadır.